Okategoriserade, 6 november, 2017

 

Cavotec en seg historia – Calgus månadsbrev för november 2017

Stockholm den 3 november 2017

Lästid 1 min och 41 sekunder 

 

Kära Investerare,

Per sista september är fonden upp 24 procent, att jämföra med Stockholmsbörsen som är upp 15 procent för i år. Fonden tappade en knapp procent medan stockholmsbörsen steg två procent. Starka rapporter vittnar om en god internationell konjunktur som gav uppgångar i Volvo Sandvik, Atlas och SKF. Stora bolag steg medan små bolag utvecklades svagare. Bostadsutvecklare föll till följd av oro för fallande priser på bostäder, vilket gynnade våra korta positioner.

Cavotec

Sedan 4 år har vi varit ägare i Cavotec som tyvärr inte utvecklats som vi hoppats. Bolaget säljer utrustning till hamnar och flygplatser samt till allmän industri och gruvor. Cavotec ligger sent i konjunkturen och borde nu ha sina bästa år framför sig, framförallt med en ny huvudägare och en ny VD som tidigare varit på Rolls Royce och ABB. Vi har stort förtroende för den nya ägaren Bure och det vore märkligt om det inte skulle gå att få ordning på bolaget. Trots två miljarder i försäljning tjänar man nästan ingenting. Ett program är lanserat som skall öka effektiviteten i Cavotec.

Historien förskräcker och kursen på 24 kronor indikerar att få, om någon tror att bolaget kan nå sina mål på 12 procents ebit-marginal och dubblad försäljning till 2021. Vi tar en förnyad kontakt med bolaget och hoppas på att få en bild av vad den nye VD:n vill göra. Mer om Cavotec här https://youtu.be/TKdTt2swzYc.

Glädjebud från Jönköpings juvel – Xano lyser i rapporten

Gårdagens rapport var fantastisk! Vinsten per aktie mer än dubblas och marginalen går från 11 till 15 procent. Helt enkelt lysande. Samtliga tre delar går mycket starkt och orderingången är god.

Portföljen

Gym- och badhuskedjan Actic har haft det motigt och tappade tio procent under månaden, men igår gjorde man ett förvärv av nio anläggningar i Dalarna och Gästrikland. Ett bra besked då förvärv är en viktig del av bolagets tillväxtmål. Även Sportamore hade en tuff månad och gick ner 15% på en svag rapport, där problem med en lagerflytt drog ner försäljningen. Vi har sålt HM där vi blivit utstoppade och samma gäller G5 Entertainment. Gunnebo kom med en svag rapport aktien föll 15 procent. Man överväger en strategisk översyn av den franska verksamheten.

Våra korta positioner i byggbolag och fastighetsutvecklare har gått bra.

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie Kurs Andel Anledning
Nederman 242 10 % Om 10 år är detta nytt Hexagon. RK 268
Hexatronic 71 7 % Gör fiberkabel för het marknad. RK 72
Cavotec 26 7 % Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 30
SAAB B 427 6 % Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst.  RK 400
XANO 152 6 % Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 171
Actic 35 6 % Gym med badhus. Ligger i tiden. RK 50
Evolution Gaming 601 5 % Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 600
Kinnevik 274 3 % Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 280
Sportamore 120 2 % Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Gunnebo 35 1 % VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
Övrigt 1 %
Aktier långa 54%
Aktier korta 3%
Bruttoexponering 57%
Nettoexponering 51 %
Likviditet 51 %
Standardavv. 12 mån 8,1 %
Sharpkvot sedan start 1,2