December

Okategoriserade, 1 december, 2016

Stockholm den 1 december 2016

Kära Investerare

Calgus överträffade återigen index och steg med 3,8 procent att jämföra med stockholmsbörsen som steg med 1,4 procent. Så här långt i år är vi upp med 14 procent vilket är oerhört glädjande. Stockholmsbörsen är upp 6,5 procent inklusive utdelningar. På fem år har fonden dubblat sig.

G 5 Entertainment – återigen en kursvinnare

I juni skrev vi bland annat vi så här om G5, som då låg i 33 kr och nu handlas till 85 kr. De flesta har säker hört talas om svenska dataspelsframgångar som Candy Crush Saga och Minecraft, spel som blivit världssuccéer. Vi har under ett halvår följt ett litet bolag som inriktar sig på spel för kvinnor från 35 år och uppåt. Man spelar dem på Ipads och telefoner och de är gratis att ladda ner, men man kan betala när man är inne i spelen för att få fördelar. Bolaget utvecklar egna spel samt förlägger andras spel mot en licensavgift. Bolaget har på fyra år vuxit från 100 till 400 mkr och är lönsamt, men har nu kommit in en fas med lägre tillväxt då man haft en lucka i spelutgivningen. Samtidigt har de spel man kommit ut med inte sålt riktigt bra. Men om bolaget skulle få ett succéspel och börja växa igen så är det rimligt att tro att även marginalen kommer att stärkas ordentligt från dagens åtta procent, marginaler på över 20 procent är inte ovanliga i branschen. I ett bra scenario säljer de för 600 mkr om tre år och tjänar 120 mkr. Det översätter till 10 kronor per aktie och en kurs på över 100 kr, aktien ligger idag i 33 kr. Risken är naturligtvis hög men vi ser begränsad nedsida från nuvarande kurs och tycker möjligheterna överväger.

Nu har kursen stigit till 85 till följd av succéspelet Hidden City och av att man också utvecklar ett eget spel som skulle kunna bli riktigt bra. Frågan är om det fortfarande rätt att ha kvar aktien? Möjligtvis kan man dra en parallell till det nyligen noterade THQ, som köper gamla tv och dataspel och piffar till dem och sedan säljer. Det påminner en del om G5 Entertainments förläggarverksamhet av spel för mobiltelefon och Ipad. THQ handlas till pricesales 6 och pe 27 att jämföra med G5 som handlas till pe 17 och pricesales 1,7. Marginalen är dock tre gånger högre för THQ vilket motiverar en högre värdering för THQ än för G5.

Skulle däremot G5 få upp sina marginaler från 10 procent mot 20 procent, vilket inte är omöjligt i branschen, så finns det utrymme för ytterligare kursuppgångar i G5. Vi tycker att G5 har ett förtroendeingivande management och tror att det finns goda möjligheter till vidare framgångar.

Sportamore – imponerar men hur stor är potentialen?

Under månaden har vi träffat Sportamore som är Sveriges ledande e-handelsfirma för sportkläder och sportutrustning. Fyrtio procent av försäljningen är sportkläder, fyrtio procent är skor och de sista tjugo är utrustning. Bolaget grundades 2010 av bland andra Jan Friedman, känd från Kinnevik och Trettio.se som sålde vitvaror på nätet. I år tror vi att Sportamore kommer att sälja för nära 700 mkr, en ökning med 25 procent från förra året. Man har nyligen vänt från förlust till vinst och frågan är vilka marginaler vi skall hoppas på om några år. Enligt ledningen skall marginalerna stärkas genom lägre inköpspris som stärker bruttomarginalen samt bättre fraktavtal och att reklamkostnaderna, som ligger på 11 procent av försäljningen, skall minska något.

För andra e-handlare har det visat sig att det är lättare sagt än gjort att bli duktig, svenska Qliro är ett exempel på eviga olyckor i rapporterna. Dock finns undantag bland e- handelsbolagen, Kinneviks-dominerade Zalando visar 10 % i marginal på Tyska, Österrikiska och Schweiziska marknaderna där man varit aktiv länge och har fått upp ordentliga volymer.

Svenska marknaden uppskattas till 45 miljarder i och kollegan Stadium säljer för fem miljarder och XXL 2,5 miljarder. Är vi positiva till Sportamore och de skulle ta 3 procent av marknaden, så motsvarar det en dubbling av försäljningen till 1,3 miljarder. Kan de nå marginal på 10 procent så hägrar en vinst på 10 kr per aktie år 2019-20. Vi tror att försäljningen är möjlig att nå, men noterar att det är krävs mycket skicklighet för att få upp marginalerna i en hård konkurrens.       

Portföljen

 Hexatronic stod återigen för ett kraftigt portföljbidrag och steg med 21 %. G5 Entertainment kom med en mycket bra rapport som fick fart på kursen och akten steg med 35 % under månaden. Wise rapporterade i linje med förväntningarna och vi räknar med en stark årsavslutning för dem. Vi har ökat vår bankposition och sålt alla Cloetta som vi haft i dryga tre år och som har givit en årsavkastning på ca 10%.

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Hexatronic 35 12% Gör fiberkabel för het marknad. RK 40
HM 268 10% Slagpåse hos internationella analyshus. Blommar ut i höst. RK 350
Banker blandat 9% Kraftig underperformance och räntor som bottnat ger upptick i kurserna.
Transcom 64 8% Callcenter mot 5 % i marginal och en vinst på 8 kr aktie. RK 92
Scandic Hotels 73 8% Nordens största hotelloperatör. RK 85
Nederman 185 7% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 240
Wise Group 65 7% Snabbväxande konsulter med stockholmsfokus. Delar ut 5,5 % RK 66
G5 Entertainment 85 5% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Kan bli en raket – och det blev det.
Ericsson 47,5 5% Dålig marknad men cyklisk – bör se bättre ut 2018. Slopas utdelningen ? RK 55
XANO 205 4% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 250
Kinnevik 226 4% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
SAAB B 342 3% Pendeln har svängt dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Cavotec 23,4 3% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Railcare Group 132 2% Okänd nischspelare inom svenskt järnvägsunderhåll. Infrastrukturvinnare. RK 125
Sportamore 73 2% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. Spännande RK 77
Övrigt 1%
Aktier långa 90%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 90%
Nettoexponering 90%
Likviditet 10%
Summa 100%

 

Vänliga hälsningar,

Gustaf von Sivers                       Carl Urban