Maj

Okategoriserade, 5 maj, 2016

Kära Investerare,

Stockholmsbörsen steg en knapp procent efter ha fallit tillbaka från en uppgång på 4 procent i mitten av månaden. Calgus tappade 0,7 procent och är ner 4,7 procent för i år och Stockholmsbörsen är ner 2,5 procent inklusive återlagda utdelningar. Under månaden rapporterade industribolagen en fortsatt fallande försäljning, men stabila vinster tack vare god kostnadskontroll. Vår bedömning från årets början, att det blir svårt att öka vinsterna, kvarstår. Även våra bolag har kommit med rapporter. Ömsom vin ömsom vatten, vi tar dem en och en. 

HM – lyckat köp

Förra månaden avlutade vi vår genomgång av HM med ¨Vi har ingen anledning att tro att det skulle förändras utan uppfattar att den internationella expansion som pågår parat med framgångsrik internethandel samt satsning på sportkläder, skor, smink och inredning kommer att fortsätta att lyfta HM.¨ Det verkar som huvudägaren Stefan Persson delar vår bedömning då han under april köpte tio miljoner aktier. Aktien steg 5,5 procent.

Hexatronic

Efter att fallit från 20 till 9 kronor när den för ett år sedan råkade ut för smutskastning i en börspodd, vars reporter nu är dömd i hovrätten för kursmanipulation i Itab aktien, har nu Hexatronic kommit upp till 20 kr. Den andra starka rapporten i rad satte fart på kursen, det är framförallt den kraftiga tillväxten på fiberkabel som gladde marknaden. Nu går bolaget in högsäsong och vi väntar oss ett starkt resultat som kan lyfta kursen till 25 kr.

Kinnevik har potential i Global Fashion Group

Vi köpte Kinnevik i februari på bättre sentiment i emerging markets och på att de var kraftigt nedsålda samt på en förhoppning om stor utdelning. Utdelningen höjs nu till 25 kr och 5 miljarder överförs till aktieägarna. Kinnevik ökar nu sin andel i Global Fashion Group som driver internet-handel i Asien i länder som Indien, Thailand, Vietnam och många fler. Man kommer att ha 40 procent och ta taktpinnen till ett förmånligt pris.

Global Fashion Group växte med 48 % förra året och sålde för 8 miljarder kronor.  Lyckas man lika väl med detta som med Zalando, och växa med 25 % om året bör Kinneviks andel om fem år vara värd 15 miljarder eller över 55 kr per aktie mot dagens 14 kr. Efter avskiljande av årets utdelning på 25 kr kommer aktien ligga under 200 kr och då känns potentialen i Global Fashion Group lockande. Sedan finns övriga Kinnevik med bl. a Zalando, Millicom och Tele2 kvar, och de borde ju också växa. Vi fortsätter att äga aktien, bra ägare och spännande sektor.

Evolution Gaming växer vidare

En fantastisk rapport med tillväxt i vinst och omsättning runt 60 procent. Bolaget är högt värderat men skall så vara. Vi tror börsen underskattar den långsiktiga potentialen i bolaget och vi ligger kvar.

Nederman

En rapport som återigen visar att Nederman har god efterfrågan på mindre ordrar och projekt. Framförallt går dessa bra i Tyskland men fortfarande lyser dock större projekt med sin frånvaro, vilket gör att vår målbild om en vinst på 20 kr per aktie låter vänta på sig. I år får vi hoppas på 15 kr. Aktien föll och är prisvärd på dagens kurs runt 185.

 Transcom gick bort sig i Spanien

Månadens tråkighet kom från callcenterföretaget Transcom. Problem i Spanien samt en i övrigt svag marknad i det närmaste halverade resultatet. Aktien föll med 25 procent från 80 kr ner till 62 kr. Lyckligtvis halverade vi innehavet på 80 kr. Vi tar oss en funderare på huruvida det är troligt att vårt mål om en marginal på över fem procent och en vinst på 10 kr per aktie är realistiskt.

Portföljen

 Vi måste nämna Studsvik som lyckades sälja sin avfallshantering för nästan lika mycket som hela bolaget värderades till. Vi hade en liten post och har följt bolaget sedan i höstas. Aktien gick från 30 till nära 60 kr!!  Vi noterar att ny ägare med 5 procent är den svenske börslegenden Peter Gyllenhammar.

Fonden föll 0,7 procent och sämst gick Transcom och Nederman, bäst var Cloetta och Studsvik. För året är vi ner 4,7 procent.

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Hexatronic 20 9% Gör fiberkabel för het marknad . RK 25
Nederman 194 9% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 240
Scandic Hotels 62 8% Nordens största hotelloperatör. RK 73
Transcom 63 6% Callcenter mot 5+ % i marginal och en vinst på 10 kr aktie. RK 110
H&M 286 5% Växer med 10% i 10 år till. Bäst i klassen. RK 358
Kinnevik 231 5% Investmentbolag med fokus på online business. RK 250
SAAB B 275 5% Högteknologi inom försvarsindustrin. RK 300
Cloetta 27 5% Målbild en vinst om 2 kr och pe 15 ger 30 kr om två år. RK 30
Evolution Gaming 288 5% Leverantör av livecasino-spel. RK 330
D.Carnegie 78 5% 13 000 per m2 i Sthl och 10 000 i resten av landet ger 100 kr aktie.
Wise Group 46 5% Snabbväxande konsulter med stockholmsfokus. Delar ut 5,5% RK 66
Xano 173 5% Småländsk finverkstad. RK 176
Investor 295 5% Svenskt holdingbolag bra utdelare. RK 300
Cavotec 23 3% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fint. RK 34
Övrigt 5%
Aktier långa 85%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 85%
Nettoexponering 85%
Likviditet 15%
Summa 100%

 

Vänliga hälsningar,

Gustaf von Sivers                       Carl Urban                  Carl Ragnerstam