Maj

Okategoriserade, 3 maj, 2017

Kära Investerare,

 

April blev en ytterligare en bra månad för Calgus som steg med 2,9 procent vilket gör att vår fond nu är upp 16 procent för i år, jämfört med stockholmsbörsen som är upp 11 procent. Vi är mycket glada att vi uppnått detta goda resultat trots att vi har varit relativt försiktiga och haft en kassa på runt 30 procent. Månadens avkastning kom i huvudsak från Nederman +13 procent och Xano +20 procent, men även SAAB lyfte ordentligt.

 

Klickar ni på det lilla Facebook-märket ovanför eller här xxxx, så kommer ni till en film med en snabbanalys av Nederman, just nu vårt största innehav.

 

Äntligen! – Den internationella industrikonjunkturen ser ut att ha lyft

 

Sedan fem år tillbaka har vinsterna i svensk exportindustri i princip stått stilla. I början av varje år har förhoppningarna varit stora om en bättre konjunktur, men vartefter året har gått har prognoserna fått skrivas ned. Det är därför mycket glädjande att Atlas Copco, Sandvik och SKF visade kraftiga vinstökningar samt en orderingång som ökade med 18, 11 och 16 procent. En utveckling som kommer att bidra till stigande vinster och som behövs för att underbygga den uppgång på upp mot 70 procent som varit för industriaktier sedan förra sommaren.

 

Börsen – en underbar diskonteringsmaskin – gäller det även Xano?

 

Tänkvärt är att dessa aktier började stiga redan förra sommaren och att börsen i detta fall fungerat som prognosmaskin. Vi frågar oss, om det är kraftig stigande vinster som väntas i Xano, som i år stigit från 205 till 330 kronor. Calgus flaggade redan i höstas för att det senaste förvärvet ser ut att bli mycket lyckat, kanske omfamnar nu fler den tanken och köper in sig i bolaget?

 

Nederman visar bättre marginaler

 

Vårt äldsta innehav Nederman, det har gått sju år sedan vi köpte aktien, den har givit en årsavkastning på 20 procent, fortsätter att sakta visa bättre siffror. Bolaget som tillverkar och säljer filter och utrustning för att rena luft från slipdamm, färgdimma och små partiklar vid arbetsställen och hela fabriker, visade att de är på rätt väg i senaste rapporten. Vi tror att det kan se riktig bra ut under resten av året. Dels verkar deras mångåriga förlustsvit i Asien och framförallt i Australien vara på väg att brytas, dels borde det kunna bli bättre i Nordamerika.

 

Australien ser nu piggare ut i och med att råvarupriserna är bättre och Nederman har också trimmat verksamheten, så VD Sven Kristensson hoppas på vinst därifrån i år. I Amerika har eftermarknad och underhåll rullat på bra men större beställningar lyser med sin frånvaro. Under många år har investeringarna varit oförändrade men under första kvartalet ökade maskininvesteringarna med mycket goda 9 procent. Vi hoppas att detta under hösten visar sig i bättre fart på större beställningar hos Nederman.

 

Skulle så vara fallet och även att Asien visar plus, så är vår målbild om en vinst om 20 kr per aktie inom räckhåll under 2018, just nu ligger man på 16 kr. En värdering på PE 15 borde kunna vara rimlig, vilket ger en kurs på 300 kr, att jämföra med 263 idag.

 

Portföljen

 

Exponeringen är upp till 77 procent från 72 procent. Vi har ökat i Nederman på 220 och köpt ett nytt bolag, Gunnebo. Vidare har vi köpt Evolution Gaming som vi haft tidigare.

 

Vänliga hälsningar,

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Nederman 261 10% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
G5 Entertainment 191 8% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 249
Banker blandat 7% Bättre räntenetto och bättre konjunktur. Bra direktavkastning.
Astra 540 7% Nytt innehav. Spännande läge med nya läkemedel. RK 550
XANO 330 7% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 256
Sportamore 108 6% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Scandic Hotels 100 6% Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 101
Cavotec 26 6% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Hexatronic 44 5% Gör fiberkabel för het marknad. RK 43
SAAB B 438 4% Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Kinnevik 236 3% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Wise Group 63 3% Snabbväxande konsulter med stockholmsfokus. Delar ut 5,5 % RK 66
Gunnebo 48 3% VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. Lyckas han skall den till 85 kr.
Evolution Gaming 3% Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 450
Aktier långa 78%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 78%
Nettoexponering 78%
Likviditet 22%
Summa 100%