Månadsbrev

December

6 december, 2017

Hexatronic förvärvar i USA – Månadsbrev för december 2017

Lästid 1 min och 41 sekunder

Kära Investerare,

Per sista november är fonden upp 22 procent, att jämföra med stockholmsbörsen som är upp 11 procent för i år. Fonden tappade knappt två procent medan stockholmsbörsen tappade tre och en halv procent. Vi har dragit ner vår exponering till 2 procent med hjälp av sålda indexterminer då vi tycker marknaden ser väldigt trött ut.

Hexatronic har 90 procent upp på orderingången och förvärvar i USA

Hexatronic rapporterade stark orderingång på plus 94 procent och en försäljning som ökade med 30 procent. Tyvärr råder brist på vissa insatsvaror, vilket gör att man får köpa in färdiga produkter som drar ner marginalen. Därför byggs produktionen ut ytterligare under nästa år. Vidare är man nu godkänd av en amerikansk operatör som de närmaste åren väntas bygga dubbelt så mycket som byggs i Sverige och igår gjordes ett stort köp av en amerikansk tillverkare av plaströr som man drar fiber i. Via förvärvet får man en naturlig ingång för sina fiber på den amerikanska marknaden. Kan man få några ordentliga ordrar som visar att man är med, så finns potential i kursen. Vidare vore det bra om Hexatronic framöver kunde sprida lite mer ljus över den engelska marknaden som väntas växa kraftigt.

Portföljen

Exponering nu nere på 2 procent med hjälp av sålda indexterminer då vi tycker marknaden ser väldigt trött ut. Vi har köpt i Hennes samt ökat i Cavotec. Både Actic och Cavotec steg under månaden med 14 procent var, men det hjälpte inte då Hexatronic, tappade 14 procent och storägarna i Evolution Gaming sålde av en del av sina aktier till åtta procents rabatt vilket tryckte ner kursen lika mycket.

Våra korta positioner i byggbolag och fastighetsutvecklare har gått bra. Vi har även adderat en kort position i ett verkstadsbolag.

 

Aktie Kurs Andel Anledning
Nederman 233 10 % Dags för marginallyft nu när världskonjunkturen hämtar sig. RK 268
Cavotec 24 7 % Säljer till hamnar och flygplatser. Ny VD. Okänt men fina produkter. RK 30
Actic 40 7 % Gym med badhus. Ligger i tiden. RK 50
Hexatronic 61 6 % Gör fiberkabel för het marknad. RK 72
XANO 147 6 % Småländsk verkstad med övervikt mot livsmedel. Levererar år efter år. RK 171
SAAB B 407 6 % Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst.  RK 400
HM 197 5 % Ligger även modemiss bakom svag försäljning? Fem procent i utdelning. RK 230
Evolution Gaming 553 4 % Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 600
Kinnevik 268 3 % Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 280
Sportamore 120 2 % Svensk sporthandel över internet med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Sålda OMX terminer 1614 -49 %
Aktier långa 56 %
Aktier korta -5 %
Bruttoexponering 110%
Nettoexponering 2 %
Likviditet 51 %
Standardavv. 12 mån 8,1 %
Sharpkvot sedan start 1,0

 

Vänliga hälsningar,

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

6 november, 2017

 

Cavotec en seg historia – Calgus månadsbrev för november 2017

Stockholm den 3 november 2017

Lästid 1 min och 41 sekunder 

 

Kära Investerare,

Per sista september är fonden upp 24 procent, att jämföra med Stockholmsbörsen som är upp 15 procent för i år. Fonden tappade en knapp procent medan stockholmsbörsen steg två procent. Starka rapporter vittnar om en god internationell konjunktur som gav uppgångar i Volvo Sandvik, Atlas och SKF. Stora bolag steg medan små bolag utvecklades svagare. Bostadsutvecklare föll till följd av oro för fallande priser på bostäder, vilket gynnade våra korta positioner.

Cavotec

Sedan 4 år har vi varit ägare i Cavotec som tyvärr inte utvecklats som vi hoppats. Bolaget säljer utrustning till hamnar och flygplatser samt till allmän industri och gruvor. Cavotec ligger sent i konjunkturen och borde nu ha sina bästa år framför sig, framförallt med en ny huvudägare och en ny VD som tidigare varit på Rolls Royce och ABB. Vi har stort förtroende för den nya ägaren Bure och det vore märkligt om det inte skulle gå att få ordning på bolaget. Trots två miljarder i försäljning tjänar man nästan ingenting. Ett program är lanserat som skall öka effektiviteten i Cavotec.

Historien förskräcker och kursen på 24 kronor indikerar att få, om någon tror att bolaget kan nå sina mål på 12 procents ebit-marginal och dubblad försäljning till 2021. Vi tar en förnyad kontakt med bolaget och hoppas på att få en bild av vad den nye VD:n vill göra. Mer om Cavotec här https://youtu.be/TKdTt2swzYc.

Glädjebud från Jönköpings juvel – Xano lyser i rapporten

Gårdagens rapport var fantastisk! Vinsten per aktie mer än dubblas och marginalen går från 11 till 15 procent. Helt enkelt lysande. Samtliga tre delar går mycket starkt och orderingången är god.

Portföljen

Gym- och badhuskedjan Actic har haft det motigt och tappade tio procent under månaden, men igår gjorde man ett förvärv av nio anläggningar i Dalarna och Gästrikland. Ett bra besked då förvärv är en viktig del av bolagets tillväxtmål. Även Sportamore hade en tuff månad och gick ner 15% på en svag rapport, där problem med en lagerflytt drog ner försäljningen. Vi har sålt HM där vi blivit utstoppade och samma gäller G5 Entertainment. Gunnebo kom med en svag rapport aktien föll 15 procent. Man överväger en strategisk översyn av den franska verksamheten.

Våra korta positioner i byggbolag och fastighetsutvecklare har gått bra.

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie Kurs Andel Anledning
Nederman 242 10 % Om 10 år är detta nytt Hexagon. RK 268
Hexatronic 71 7 % Gör fiberkabel för het marknad. RK 72
Cavotec 26 7 % Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 30
SAAB B 427 6 % Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst.  RK 400
XANO 152 6 % Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 171
Actic 35 6 % Gym med badhus. Ligger i tiden. RK 50
Evolution Gaming 601 5 % Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 600
Kinnevik 274 3 % Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 280
Sportamore 120 2 % Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Gunnebo 35 1 % VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
Övrigt 1 %
Aktier långa 54%
Aktier korta 3%
Bruttoexponering 57%
Nettoexponering 51 %
Likviditet 51 %
Standardavv. 12 mån 8,1 %
Sharpkvot sedan start 1,2

4 oktober, 2017

Kära Investerare,

Per sista september är fonden upp 25,2 procent, att jämföra med Stockholmsbörsen som är upp 12,5 för i år. September blev en bra månad och börsen steg med dryga fem procent, Calgus var oförändrad då G5 Entertainment backade ordentligt. Mer om det längre ner.

Gym- och badhuskedjan Actic  

Under våren kom Actic till börsen. De driver gym, där det på 70 procent av anläggningarna finns ett vidhängande badhus. Främst ligger man i mellanstora städer där man hyr av kommunen och har egen personal som erbjuder personlig träning, såväl som gruppträning och man kan även träna själv. Medlemskap kostar 290 kronor, men genom att sälja personlig träning når man en intäkt på ca 330 kr i månaden på de drygt 210 000 kunderna. Actic har 170 gym varav 120 i Sverige, 25 i Norge, 21 i Tyskland och tre i Finland. Tillväxten skall komma via förärv av etablerade gym samt av att bygga kluster, dvs. flera gym på samma ort. Tanken med att bygga kluster är att få en stark position i varje stad.

Vad är viktigt för att tjäna pengar på gym

Förutom hyran för lokalen och badet, ser vi platschefen som den avgörande faktorn för ett bra gym. Platschefen skall möta kunden, hålla fräscht och se till att kunden trivs och kommer in verksamheten och dessutom stannar kvar och köper mer tjänster. Om man tänker att Actics anläggningar i snitt ligger på 5 till 7 miljoner kronor i intäkter per år och har ca 1 300 medlemmar, så förstår man att platschefen behöver ha en bred kompetens, alltså inte bara kunna sådant som hänger ihop med träning. Actic Academy ger därför alla platschefer utbildning i att driva gym och bad, medan hyresavtal och ombyggnader förhandlas centralt. Man har även ett bonussystem som för 2016 gav 40 procent av platscheferna bonus.

Värdering

Vi tycker att gym ligger rätt i tiden, fitness och hälsa är en stark trend. Vi tänker på Ironman, Swimrun och på alla skolelever som kanske bara har en timme gymnastik i veckan. Att unga går på gym verkar vara en stark trend. Men flera duktiga konkurrenter finns, både lågbudget och dyrare där Actic hör till dem som vill erbjuda lite mer. Dock är man ensam om att ha simhallar på 70 procent av anläggningarna vilket borde vara en konkurrensfördel. Kan man hålla en hög nivå på platscheferna och klara av driften på de enskilda gymmen, så skall man kunna nå sina mål. En marginal på 10 procent, översätter till 4 kr per aktie, lite försäljningsökning och en liten marginalökning till 11 procent så ligger en vinst på 5 kronor per aktie inom räckhåll om några år. I ett sådant scenario borde det finnas uppsida från dagens kurs på 38 kr.

Portföljen 

Portföljen steg 0,1 procent under månaden, men med rejäla rörelser i enskilda aktier. Bäst gick Hexatronic + 17 och Saab med + 15 procent. G5 Entertainment avlutade sin ett år gamla kursresa, som tagit den från 30 kr till 400 kr och föll med 20 %. Under månaden har vi minskat i G5 från tio procent till strax under fyra procent. Vi har ökat i SAAB och köpt i Actic. Hela innehavet i Scandic Hotels är avyttrat och blev en mycket bra affär där vi köpte på 58 kr och avyttrade de sista på 110 kr.

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie Kurs Andel Anledning
Nederman 240 10 % Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
Hexatronic 70,5 7 % Gör fiberkabel för het marknad. RK 61
Cavotec 27,2 7 % Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
SAAB B 413 6% Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst.  RK 400
XANO 147 5 % Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 171
HM 211 4 % Kurs 210 indikerar en marginal på 10,5 %. Det tror vi är för lågt. RK 235
Evolution Gaming 519 4 % Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 520
Actic 39 4% Gym med badhus. Ligger i tiden. RK 50
G5 Entertainment 316 4 % Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 400
Sportamore 142 3 % Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Kinnevik 265 3 % Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Gunnebo 47 1 % VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
Övrigt 1 %
Aktier långa 58%
Aktier korta 2%
Bruttoexponering 60%
Nettoexponering 56 %
Likviditet 42 %
Standardavv. 12 mån 6,4 %
Sharpkvot sedan start 1,2

 

Hexatronic levererar

12 september, 2017

 

Kära Investerare,

Per sista augusti är fonden upp 25 procent, efter att i augusti ha stigit med en procent. Stockholmsbörsen tappade för tredje månaden i rad och stängde ner -0,9 och är nu upp 7 procent för i år.

Hexatronic visar skalfördelar

I rapporten som kom i slutet av augusti visade Hexatronic finfina siffror. Vi har väntat på att den höga beläggningen i Hudiksvallsfabriken skulle visa sig i en bättre marginal och i rapporten ser man nu klara tecken på det. På en försäljningsökning på 13 procent organiskt hade man en marginal på goda 26 procent vilket visar på goda skalfördelar. Orderingången är mycket stark, så även hösten bör kunna vara mycket bra för Hexatronic. Vår riktkurs ligger på 61 kr, strax ovan börskursen.

Portföljen

Vi steg med 1 procent under månaden tack vare Hexatronic + 23 procent och G5 + 22 procent. Vår position i HM, som såg mycket bra ut i början på månaden har vi minskat på fallande kurser. Dålig försäljning i Tyskland och rädsla för nedskrivningar av lager har pressat kursen. Vi har halverat Sportamore som har gått över riktkursen, bolaget går dock fortsatt mycket bra. Våra korta positioner, i två byggbolag, har gått bara och är ner med 17 procent sedan vi sålde dem.

Vänliga hälsningar

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

 

Akte Kurs Andel Anledning
G5 Entertainment 399 10 % Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 400
Nederman 220 9 % Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
Cavotec 28,8 8 % Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Hexatronic 60,5 7 % Gör fiberkabel för het marknad. RK 61
XANO 148 5 % Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 171
HM 201 4 % Kurs 210 indikerar en marginal på 10,5 %. Det tror vi är för lågt. RK 235
Evolution Gaming 481 3 % Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 520
Sportamore 145 3 % Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
SAAB B 362 3 % Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst.  RK 400
Kinnevik 239 3 % Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Scandic Hotels 110 2 % Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 110
Gunnebo 47 1 % VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
Övrigt 1 %
Aktier långa 58%
Aktier korta 2%
Bruttoexponering 60%
Nettoexponering 56 %
Likviditet 42 %
Standardavv. 12 mån 6,3 %
Sharpkvot sedan start 1,2
 100 000 kr vid start är idag 247 000

 

 

14 augusti, 2017

                                                                      Calgus Upp – Börsen Ner

 

Stockholm den 3 aug 2017

Lästid 1 min och 20 sekunder

Kära Investerare,

Med anledning av sommarledigheter har vi ett kortare brev denna månad. Börsen tappade 3 procent i juli men Calgus höll emot och steg lite grann med 0,7 procent. Vi är nu upp 23,8 procent för i år och börsen är upp 7,4 procent. Vi har lagt till fem stjärnor i brevhuvudet, då vi sedan en längre tid haft högsta betyg hos ratinginstitutet Morningstar.

Portföljen

Återigen var G5 mycket starka och steg med 29 %. Även Evolution gick starkt efter en mycket bra rapport, liksom Xano som levererade rekordstarkt på alla cylindrar. Vi kan ej minnas att det någonsin sett så bra ut. Sämre gick det för Gunnebo som kom med en svag rapport och vi har minskat vårt innehav. Även Sportamore tappade på rapport, efter att en kall vår satt avtryck i låg försäljning. Vi har sålt alla Astra med god vinst innan de tappade 15 procent till följd av dåliga data från Mystic, ett medel tänkt mot lungcancer.

Vår nya position i HM, som vi också ökade under månaden, har börjat röra på sig nu i början av augusti. Titta på Calgus analysfilm på Facebook så ser ni hur vi tänker i HM.

Våra korta positioner har gått bra och vår gissning i förra brevet att verkstadsrapporterna inte skulle räcka till visade sig slå in. De flesta hade bra rapporter, men aktierna gick ner ändå. Vår exponering är 45 % (64 %).

 

Vänliga hälsningar och en fortsatt trevlig sommar önskar,

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie Kurs Andel Anledning
HM 210 11 % Kurs 210 indikerar en marginal på 11 %. Det tror vi är för lågt. RK 235
G5 Entertainment 329 10 % Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 400
Nederman 235 10 % Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
Cavotec 31 8 % Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Hexatronic 49 7 % Gör fiberkabel för het marknad. RK 59
Sportamore 137 6 % Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
XANO 154 5 % Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 160
Evolution Gaming 499 4 % Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 450
Kinnevik 248 3 % Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Scandic Hotels 112 2 % Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 110
Gunnebo 43 2 % VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
SAAB B 375 1 % Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst.  RK 400
Övrigt 1 %
Aktier långa 70 %
Aktier korta 2 %
Korta terminer OMX 23 %
Bruttoexponering 95 %
Nettoexponering 45 %
Likviditet 33 %
Standardav. 12 mån 6,4 %
Sharpkvot 3 år 2,1
Sharpkvot sedan start 1,1
Årsavkastning sen start 12,5

7 juli, 2017

 

Stockholm den 7 juli 2017

Lästid 2 min och 40 sekunder

 G5 lyfte Calgus till +23 % och vi tar in HM – månadsbrev juli 2017

Kära Investerare,

Juni blev årets första negativa månad, då börsen stängde ner två procent, vilket gör att stockholmsbörsens första halvår summerar till en uppgång på 11 procent inklusive utdelningar. Calgus steg 2,3 procent under månaden och har då levererat 23 procent för första halvåret.

Sedan starten för åtta år sedan har vi en årsavkastning på 12,5 procent och de senaste fem åren är vi upp 146 procent. Jämför vi med börsen så är den upp 116 procent. En klar outperformance för Calgus således. Påpekas bör att vi har nått denna avkastning med klart lägre risk än börsen, vilket är mycket glädjande.

G5 Entertainment ökar försäljningen med 160 procent och aktien når nya höjder

Speltillverkaren G5 har blivit vår bästa placering någonsin och den har på ett år givit 7 gånger pengarna. Det kan vara intressant att titta tillbaka på vår analys från när vi köpte bolaget för att få grepp om vad som legat bakom den fantastiska utvecklingen. Så här skrev vi för ett år sedan;

De flesta har säker hört talas om svenska dataspelsframgångar som Candy Crush Saga och Minecraft, spel som blivit världssuccéer. Vi har under ett halvår följt ett litet bolag som inriktar sig på spel för kvinnor från 35 år och uppåt. Man spelar dem på Ipads och telefoner och de är gratis att ladda ner, men man kan betala när man är inne i spelen för att få fördelar. Bolaget utvecklar egna spel samt förlägger andras spel mot en licensavgift. Bolaget har på fyra år vuxit från 100 till 400 mkr och är lönsamt, men har nu kommit in en fas med lägre tillväxt då man haft en lucka i spelutgivningen. Samtidigt har de spel man kommit ut med inte sålt riktigt bra. Men om bolaget skulle få ett succéspel och börja växa igen så är det rimligt att tro att även marginalen kommer att stärkas ordentligt från dagens åtta procent, marginaler på över 20 procent är inte ovanligt i branschen. I ett bra scenario säljer de för 600 mkr om tre år och tjänar 120 mkr.

Det översätter till 10 kronor per aktie och en kurs på över 100 kr, aktien ligger idag i 33 kr. Risken är naturligtvis hög men vi ser begränsad nersida från nuvarande kurs och tycker möjligheterna överväger.

Vad som hänt är att G5 fick fram ett succéspel som gör att man tjänar 10 kr per aktie redan i år och att försäljningen når över en miljard, vilket skall ställas i relation till vårt scenario om 600 mkr 2019. Marknaden har reagerat på de kraftigt förbättrade utsikterna och handlat upp den från 33 kr till 285 kr.

Är aktien fortfarande billig? Om bolaget växer med 15 procent i tre år till och då har 15 procents marginal blir vinsten 25 kr per aktie och vi får en riktkurs på strax under 400 kr. För att nå dit, behöver bolaget hålla liv i nuvarande storsäljare samt få fram flera nya bra spel. Vi väljer att behålla aktien och tror att fler kommer att börja titta på bolaget nu när börsvärdet är 2,5 mdr.

Nytt innehav i HM

HM handlas nu på 210 kr och var nere i 200 kr förra veckan efter att ha toppat på 360 kr för två år sedan. Dagen kurs runt 210 indikerar en långsiktig marginal på 11 procent. Förra året var den lite över 12 procent. Vi tror att online-försäljningen, som enligt HM växer med 25%, kommer att ge skjuts åt marginalen. Når HM 13 procent om två år tjänar de 15 kr per aktie. Med den marginalen får vi idag en riktkurs på 240 kr. Och medans vi väntar får vi en bra utdelning på 5 procent.

Portföljen 

Vi har tagit en kort position på 5 procent i några verkstadsaktier samt i två byggbolag. Vi ser viss risk att rapporterna inte kan driva kurserna vidare samt att marknaden underskattar styrkan i amerikansk ekonomi och därmed tempot i amerikanska räntehöjningar. Månadens vinnare var G5 Entertainment som steg med 19 procent och Sportamore som steg 16 procent. Vår exponering är 64 %.

 

Vänliga hälsningar och en fortsatt trevlig sommar önskar,

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
G5 Entertainment 255 10% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 249
Nederman 235 9% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
Cavotec 31,5 8% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Sportamore 152 7% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Hexatronic 55 6% Gör fiberkabel för het marknad. RK 59
XANO 145 5% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 320
HM 210 5% Kurs 210 indikerar en marginal på 11 %. Det tror vi är för lågt. RK 240
Gunnebo 47 4% VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
Astra 575 3% Spännande läge med nya läkemedel. RK 600
SAAB B 416 3% Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Evolution Gaming 440 3% Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 450
Kinnevik 258 3% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Scandic Hotels 110 2% Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 110
Övrigt 1%
Aktier långa 69%
Aktier korta 5%
Bruttoexponering 74%
Nettoexponering 64%
Likviditet 36%
Standardavv. 12 mån 6,4%
Sharpkvot 3 år 2,1
Sharpkvot sedan start 1,1

 

8 juni, 2017

 

Stockholm den 8 juni 2017

Lästid 1 min och 59 sekunder

 

Kära Investerare,

 

Maj månad blev ännu en stark månad för Calgus som steg 3,5 procent vilket gör att vi nu är upp 20 procent för i år och att vi från start ligger på 12 procent per år i avkastning. Den här månaden skriver vi om Xano och vi har även en film på 4 minuter som berättar om bolaget och varför vi gillar det.

 

G5 Entertainment från 33 till 210 kr – skall man inte sälja då?

 

Det är onekligen lockande att sälja efter en sådan våldsam uppgång, dock är det så att i varje läge bör man titta på fundamenta. Vi har ett bolag som växer med över 100 procent och nu börjar höja sina marginaler. Vinsten per aktie är på väg mot 10 kr i år och om tillväxten håller i sig något år till, så finns det mer att hämta i kursen. Vi har en riktkurs är 250 kr. Vad vi vill se nu, är att försäljningen ökar på de spel som har kommit ut under förra året, samtidigt som den nuvarande storsäljaren fortsätter att gå bra. Jämför man med andra snabbväxande bolag så är värderingen inte ansträngd.

 

XANO levererar urstark rapport

 

Förra månaden hade vi en rubrik som löd: Börsen – en underbar diskonteringsmaskin – gäller det även Xano? Kvartalsrapporten visade att marknaden hade gissat rätt, marginalen kom för första gången in på över tio procent, 12,7 för att vara exakt. Vinsten dubblades till fem kronor för första kvartalet. Optimisten ser då att vår målbild, på 20 kr per aktie för helåret, inte är långt borta. Aktien har gått från 200 kr i januari till 286 nu och toppade på 340, där vi sålde en del. Frågan är nu om man skall ligga kvar på kurser runt 290. Om vi antar att Xano kan ligga på en marginal på mellan 11 och 12 procent får vi en riktkurs på 320 kr. Vi är också starka anhängare av den företagskultur som finns i Xano och vi tror att det är ett bolag man skall fortsätta att äga. Det är ingen slump att den som 1996 köpte Xano, som då hette Itab, har fått en årlig avkastning på 25 procent, eller nära nog dubblat sina pengar vart tredje år.

 

 

Minskad exponering

 

Exponeringen är ner till 64 procent från 79 procent. Vi har sålt vår bankposition och Wise Group samt minskat i Astra och Scandic Hotels. Vi har ökat i Cavotec och Nederman. Nytt bolag är Gunnebo som borde kunna få upp marginalerna i Europa, som är för låga. Lyckas nya VD:n med det, kan de nå en vinst på 5 kr och då är aktien för lågt värderad på 48 kr.

 

Månadens vinnare var Sportamore som steg med 23 procent, kan hända drivet av jämförelsen med nynoterade branschkollegan Boozt, som värderas mycket högre. I övrigt gick Cavotec och Hexatronic bra med uppgångar på 14 procent, samt Scandic Hotels som steg med 11 procent. Xano fick en sval recension i tidningen Börsveckan och tappade 14 procent, från 330 till 286 kr.

 

Sommaren står för dörren och vi önskar all våra investerare en fin sommar.

 

Vänliga hälsningar,

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Nederman 252 10% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
G5 Entertainment 214 9% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 249
Cavotec 30,4 8% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Sportamore 131 7% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Hexatronic 50 6% Gör fiberkabel för het marknad. RK 59
XANO 286 5% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 320
Gunnebo 48 4% VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. RK 65 kr.
Astra 595 4% Nytt innehav. Spännande läge med nya läkemedel. RK 550
SAAB B 452 3% Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Evolution Gaming 409 3% Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 450
Kinnevik 249 3% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Scandic Hotels 111 2% Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 110
Övrigt 1%
Aktier långa 65%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 65%
Nettoexponering 65%
Likviditet 35%
Summa 100%
Sharpkvot 12 månader 6,4
Sharpkvot sedan start 1,9

 

Maj

3 maj, 2017

Kära Investerare,

 

April blev en ytterligare en bra månad för Calgus som steg med 2,9 procent vilket gör att vår fond nu är upp 16 procent för i år, jämfört med stockholmsbörsen som är upp 11 procent. Vi är mycket glada att vi uppnått detta goda resultat trots att vi har varit relativt försiktiga och haft en kassa på runt 30 procent. Månadens avkastning kom i huvudsak från Nederman +13 procent och Xano +20 procent, men även SAAB lyfte ordentligt.

 

Klickar ni på det lilla Facebook-märket ovanför eller här xxxx, så kommer ni till en film med en snabbanalys av Nederman, just nu vårt största innehav.

 

Äntligen! – Den internationella industrikonjunkturen ser ut att ha lyft

 

Sedan fem år tillbaka har vinsterna i svensk exportindustri i princip stått stilla. I början av varje år har förhoppningarna varit stora om en bättre konjunktur, men vartefter året har gått har prognoserna fått skrivas ned. Det är därför mycket glädjande att Atlas Copco, Sandvik och SKF visade kraftiga vinstökningar samt en orderingång som ökade med 18, 11 och 16 procent. En utveckling som kommer att bidra till stigande vinster och som behövs för att underbygga den uppgång på upp mot 70 procent som varit för industriaktier sedan förra sommaren.

 

Börsen – en underbar diskonteringsmaskin – gäller det även Xano?

 

Tänkvärt är att dessa aktier började stiga redan förra sommaren och att börsen i detta fall fungerat som prognosmaskin. Vi frågar oss, om det är kraftig stigande vinster som väntas i Xano, som i år stigit från 205 till 330 kronor. Calgus flaggade redan i höstas för att det senaste förvärvet ser ut att bli mycket lyckat, kanske omfamnar nu fler den tanken och köper in sig i bolaget?

 

Nederman visar bättre marginaler

 

Vårt äldsta innehav Nederman, det har gått sju år sedan vi köpte aktien, den har givit en årsavkastning på 20 procent, fortsätter att sakta visa bättre siffror. Bolaget som tillverkar och säljer filter och utrustning för att rena luft från slipdamm, färgdimma och små partiklar vid arbetsställen och hela fabriker, visade att de är på rätt väg i senaste rapporten. Vi tror att det kan se riktig bra ut under resten av året. Dels verkar deras mångåriga förlustsvit i Asien och framförallt i Australien vara på väg att brytas, dels borde det kunna bli bättre i Nordamerika.

 

Australien ser nu piggare ut i och med att råvarupriserna är bättre och Nederman har också trimmat verksamheten, så VD Sven Kristensson hoppas på vinst därifrån i år. I Amerika har eftermarknad och underhåll rullat på bra men större beställningar lyser med sin frånvaro. Under många år har investeringarna varit oförändrade men under första kvartalet ökade maskininvesteringarna med mycket goda 9 procent. Vi hoppas att detta under hösten visar sig i bättre fart på större beställningar hos Nederman.

 

Skulle så vara fallet och även att Asien visar plus, så är vår målbild om en vinst om 20 kr per aktie inom räckhåll under 2018, just nu ligger man på 16 kr. En värdering på PE 15 borde kunna vara rimlig, vilket ger en kurs på 300 kr, att jämföra med 263 idag.

 

Portföljen

 

Exponeringen är upp till 77 procent från 72 procent. Vi har ökat i Nederman på 220 och köpt ett nytt bolag, Gunnebo. Vidare har vi köpt Evolution Gaming som vi haft tidigare.

 

Vänliga hälsningar,

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Nederman 261 10% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
G5 Entertainment 191 8% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 249
Banker blandat 7% Bättre räntenetto och bättre konjunktur. Bra direktavkastning.
Astra 540 7% Nytt innehav. Spännande läge med nya läkemedel. RK 550
XANO 330 7% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 256
Sportamore 108 6% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
Scandic Hotels 100 6% Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 101
Cavotec 26 6% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Hexatronic 44 5% Gör fiberkabel för het marknad. RK 43
SAAB B 438 4% Pendeln har svängt – dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Kinnevik 236 3% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Wise Group 63 3% Snabbväxande konsulter med stockholmsfokus. Delar ut 5,5 % RK 66
Gunnebo 48 3% VD nr 3 som försöker få ordning på marginalerna. Lyckas han skall den till 85 kr.
Evolution Gaming 3% Skickliga på att skapa livemiljöer för kort och andra spel. RK 450
Aktier långa 78%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 78%
Nettoexponering 78%
Likviditet 22%
Summa 100%

 

April

4 april, 2017

Fem stjärnor och en bra månad – Månadsbrev april 2017

Stockholm den 4 april 2017       Lästid 2 min och 7 sekunder

Kära Investerare,

Mars blev en fantastiskt fin månad för Calgus med en uppgång på fyra procent. Vi är därmed upp 13 procent i år och Stockholmsbörsen är upp sex procent. Flera av våra aktier har gått mycket bra och vi gläds åt Scandic Hotels som fått den värdering de förtjänar. Aktien ligger nu i 94 kronor, upp från 82 förra månaden. Vidare har G5 och Xano stigit med 32 respektive 20 procent. G5 har ökat försäljningen kraftigt och i nästa rapport hoppas vi se en klar förbättring av resultatet, vilket behövs om aktien skall försvara sin höga värdering.

Vi har också blivit tilldelade fem stjärnor av ratingtjänsten Morningstar, vilket är deras högsta betyg. Länk här till Morningstar

Sportamore gör nyemission som ger stabilitet inför lagerflytt

Sportamore har vuxit ur sitt lager och behöver flytta och installerar då ett nytt system för att hantera det ökade flödet av varor. Man räknar med att investera 80 mkr över tre år samt att själva flytten som sker i höst kommer att kosta 25 mkr, vilket är en hel del jämfört med årsvinsten 2016 som uppgick till 18 mkr. Emissionen drar mer risken. Systemet heter Swisslog och används även av Rusta. Vissa uppstartsproblem får man räkna med, men förhoppningsvis är det klart till julhandeln.

Sportamore är Sveriges ledande e-handelsfirma för sportkläder och sportutrustning. Fyrtio procent av försäljningen är sportkläder, fyrtio procent är skor och de sista tjugo är utrustning. Den svenska marknaden uppskattas till 45 miljarder och kollegan Stadium säljer för fem miljarder och XXL 2,5 miljarder. Sporthandel över nätet ökade 28 procent förra året men står ändå bara för 10 procent av all försäljning av sport och fritidsartiklar. Det är rimligt att tro att den andelen kommer att öka upp till 15 procent på några år.

Vi är positiva till Sportamore och når de en marginal på 7 procent om två år och en omsättning på 1,3 miljarder upp från nära 900 i år, så hägrar en vinst på 10 kr per aktie år 2019. Vår riktkurs blir i så fall 135 kr idag.

Portföljen

Exponeringen är ner till 70 procent från 78 procent. Fingerprint, som vi skrev om i förra månadsbrevet, kom med en rejäl vinstvarning samt återtaget förslag om utdelning. Som tur var hade vi avyttrat alla aktierna några veckor innan. Vi tog en stopp helt enkelt, och förlusten blev begränsad. Vi har ökat i Cavotec och minskat i G5 Entertainment som under månaden steg från 160 till 212 kr. Vidare har vi minskat i Hexatronic och sålt alla Railcare.

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Nederman 232 9% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
G5 Entertainment 210 9% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 249
Banker blandat 7% Bättre räntenetto och bättre konjunktur. Bra direktavkastning.
Astra 558 7% Nytt innehav. Spännande läge med nya läkemedel. RK 550
Sportamore 115 6% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 138
XANO 274 6% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 256
Scandic Hotels 94 6% Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 101
Cavotec 23 6% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Hexatronic 41 5% Gör fiberkabel för het marknad. RK 43
SAAB B 378 3% Pendeln har svängt dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Kinnevik 244 3% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
Wise Group 63 3% Snabbväxande konsulter med stockholmsfokus. Delar ut 5,5 % RK 66
Aktier långa 70%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 70%
Nettoexponering 70%
Likviditet 30%
Summa 100%

Vänliga hälsningar,

 

Gustaf von Sivers                       Carl Urban

Mars

10 mars, 2017

Kära Investerare, 

En stark rapportsäsong med positiva utsikter gav börsen en knuff uppåt och Calgus adderade 1,5 procent och vi är nu upp 9 procent för i år. Stockholmsbörsen är upp 4,2 %. Nedan går vi igenom några av våra bolag som rapporterade under månaden.

Sportamore lämnar en stark rapport och har medvind.

 Sportamore gladde oss med en riktigt bra rapport och aktien steg från 85 till 108 kr. Bolaget är Sveriges ledande e-handelsfirma för sportkläder och sportutrustning. Fyrtio procent av försäljningen är sportkläder, fyrtio procent är skor och de sista tjugo är utrustning. Den svenska marknaden uppskattas till 45 miljarder och kollegan Stadium säljer för fem miljarder och XXL 2,5 miljarder. Sporthandel över nätet ökade 28 procent förra året men står ändå bara för 10 procent av all försäljning av sport och fritidsartiklar. Det är rimligt att tro att den andelen kommer att öka upp till 15 procent på några år.

Det som var överraskande bra i rapporten var att marginalen för fjärde kvartalet kom in nära sex procent vilket var rekord. Frågetecken kring vilken marginal man kan hoppas på är det som skapar osäkerhet runt värderingen. Bolagets eget mål ligger på 5 – 10 procent. Är vi positiva till Sportamore och de når en marginal på 9 procent om två år och en omsättning på 1,3 miljarder upp från nära 900 i år, så hägrar en vinst på 10 kr per aktie år 2019. Vår riktkurs blir i så fall 135 kr idag.

Jönköpings juvel, Xano, kom in något sämre, men VD skriver om en högre aktivitetsnivå i slutet av året och som varit än mer påtaglig under inledningen av 2017. Xano gjorde ett stort förvärv i november som ökar omsättningen med 30 procent. Vi räknar med en vinst på 15 kronor för 2017 och har en riktkurs på 255 kr, aktien ligger idag i 246.

Nederman visar styrka

 Efter fem kvartal i rad med fallande orderingång vände det uppåt för Nederman i fjärde kvartalet och orderingången ökade med 9 procent. Framförallt var det Amerika som visade styrka. Vi gläder oss dessutom åt att vinsten höll emot bra trots att försäljningen var ner. På ett försäljningstapp på 80 mkr tappade man bara 4 mkr i resultat, vilket vittnar om bra styrning och kostnadskontroll. Nederman som kontrolleras av familjen Douglas är en okänd stjärna som borde ha mer uppmärksamhet. Vi har en målbild på 20 kr per aktie i år eller nästa år vilket ger en riktkurs på 270 kr. Kursen är idag 232.

Cavotec äntligen lite bättre

 Industribolaget Cavotec har vi haft i portföljen i tre år det har inte varit något vidare. Vi tror på produkterna, utrustning för tilläggning i hamnar och för snabbservice av flygplan vid gaten. Det kan vara elkablar, kopplingsdon och för båtar vakuumsugare som ersätter vajer när man lägger till med fraktfartyg. Tyvärr förefaller det ha varit lite spretigt och inte riktigt effektivt men nu ligger ett ny plan som skall genomföras av en ny VD. Vi hoppas det nu ordnar upp sig och räknar med en marginal på 10 procent som ger en vinst på 2,20 kr per aktie år. Vår riktkurs blir 35 kr och idag handlas Cavotec till 25 kr.

Portföljen

Exponeringen är upp till 78 från 65 procent. Vi har ökat i Sportamore och Nederman samt köpt Fingerprint runt 50 kr. Är det inte något alldeles galet på gång i bolaget så försvarar man dagens börskurs även om marginalen faller halveras från 40 procent på två år. Vi räknar med att bolaget som sämst växer med 10 procent om året framöver. Blir det mer skall aktien upp.

 

Aktie & Kurs Andel Anledning
Nederman 232 10% Om 10 år är detta ett nytt Hexagon. RK 268
G5 Entertainment 160 9% Utvecklar spelappar för kvinnor över 35 är. Tillväxtfenomen. RK 249
Hexatronic 46 8% Gör fiberkabel för het marknad. RK 43
Banker blandat 8% Bättre räntenetto och bättre konjunktur. Bra direktavkastning.
Scandic Hotels 82 7% Nordens största hotelloperatör. Stark marknad. RK 85
Astra 529 7% Nytt innehav. Spännande läge med nya läkemedel. RK 550
Sportamore 108 6% Svensk sporthandel med fokus kläder, skor och utrustning. RK 132
XANO 229 6% Småländsk finverkstad. Levererar år efter år. RK 256
Fingerprint 50 4% Börskändis på dekis. Stormen bedarrar efter Q1. Låg värdering. RK 70
Wise Group 63 3% Snabbväxande konsulter med stockholmsfokus. Delar ut 5,5 % RK 66
Kinnevik 244 3% Global klädhandel över internet. Bra ägare. RK 270
SAAB B 358 3% Pendeln har svängt dags för upprustning. På väg mot 20 kr vinst. RK 400
Cavotec 23 2% Säljer till hamnar och flygplatser. Okänt men fina produkter. RK 34
Railcare Group 122 2% Okänd nischspelare inom svenskt järnvägsunderhåll. Infrastrukturvinnare. RK 125
Aktier långa 78%
Aktier korta 0%
Bruttoexponering 78%
Nettoexponering 78%
Likviditet 22%
Summa 100%